czwartek, 3 listopada 2016

jak zrobić mydło

Moim sprawdzonym i często stosowanym rozwiązaniem jest połączenie oleju kokosowego, palmowego i oliwy z oliwek. Dzięki połączeniu tych trzech olei mydło posiada świetne właściwości myjące, nawilżające oraz natłuszczające.
Przedstawię tu szybki i bardzo prosty sposób produkcji mydła w kilku krokach.
Bardzo ważne, by pomieszczenie w który będziemy wytwarzać mydełka było przewiewne aby nie wdychać oparów, powstających przy produkcji ługu. Bardzo istotne jest aby zabezpieczyć skórę i oczy przed ewentualnym kontaktem z ługiem.

Etap 1. 
Przygotowujemy ług sodowy. 
Co Potrzebujemy?






  • okulary ochronne,
  • rękawiczki,
  • odzież ochronna,
  • szklana miska,
  • łopatka do mieszania (u mnie jest to łopatka silikonowa),
  • termometr,
  • blender (zwykły mikser da radę),
  • waga elektryczna,
  • naczynie do odmierzenia wody,
  • ręcznik,
  • folia spożywcza,
  • forma do mydła (np. drewniana skrzynka na wódkę, opakowanie po jogurtach).


oraz:
  • 190 ml wody destylowanej,
  • 64 g wodorotlenku sodu,
  • 150 g oleju palmowego,
  • 150 g oleju kokosowego, 
  • 200 g oliwy z oliwek.
Do szklanej misy wlewamy 190 ml wody destylowanej(kupimy ją na stacji benzynowej lub w niektórych sklepach spożywczych), następnie odmierzamy 64g. wodorotlenku sodu (NaOH). Wodorotlenek bardzo uważnie aby nic nie uleciało wsypujemy do wody. Mieszamy aż do rozpuszczenia, wytworzy się ciepło. Ług odstawiamy w bezpieczne miejsce wkładamy termometr i czekamy aż osiągnie temperaturę pomiędzy 38 a 44 stopni Celsjusza. Dobrze jest aby Ług oraz  oleje miały taką samą temperaturę.
Uwaga! Nie wolno wody wlewać do wodorotlenku. Zawsze wodorotlenek wsypujemy do wody. 

Etap 2. 
Olej kokosowy i palmowy podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuszczą. Dodajemy oliwę i odstawiamy do przestygnięcia.





Etap 3. 
 Gdy uzyskamy identyczną temperaturę obu cieczy dodajemy ług sodowy do oleju i mieszamy, do momentu gdy uzyskamy jednolitą masę "budyniową".


Etap 4. 
Na tym etapie dodajemy składniki, które chcemy aby znalazły się w mydle, takie jak olejki eteryczne czy barwniki. Do barwienia nadaje się wiele naturalnych produktów, np. kakao, kawa, mielona papryka, cynamon, kurkuma, młody jęczmień. Ja dodałam kakao i olejek o zapachu czekolady.




Etap 5. 
Gotową masę rozlewamy do formy i zabezpieczamy folią spożywczą chroniąc jednocześnie przed dostępem powietrza. Należy również zabezpieczyć formę przed utratą ciepła, przykrywając formę z mydłem ręcznikiem. Po około 24 godzinach mydło wyjmujemy z formy i tniemy na kostki według własnego upodobania.
Etap 6. 
Mydło pozostawiamy w suchym i przewiewnym miejscu na co najmniej 3 tygodnie. Im dłużej mydło będzie dojrzewać, tym będzie twardsze i łagodniejsze dla skóry. 

Ciekawostka: Aby sprawdzić czy mydło nadaję się do użytku oraz czy posiada prawidłową wartość pH, która dla mydła wynosi od 7 do 9,5, będziemy potrzebować papierek wskaźnikowy, który zanurzymy w roztworze (1g mydła rozpuszczamy w 100 ml destylowanej wody).

3 komentarze:

  1. o kurcze... ale bajer! Nie pomyślałabym, że może to być takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo proste, zachęcam do zrobienia własnego, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O woow!! Już mam nawet pomysł na kształt i zapach takiego mydełka :)

    OdpowiedzUsuń